Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szervezet jelzései hideg hatására

2010.05.20

 

KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL

 

A szervezet jelzései hideg hatására

A jelzések megnyilvánulhatnak külső megjelenésekben, belső érzésekben, lehetnek reflexesek, de cselekvéseket is vonhatnak maguk után.

- Bőrfelületi megjelenés: hideg hatására a bőrön megjelenő tünetek sokfélék. Változatos alakban, színben, formában találkozhatunk velük (pl.: libabőrösség, kivörösödés, elfehéredés…)

- Belső érzés: A mélyebben levő szervek áthűlését nem tapasztaljuk. Ha pl. megiszunk egy pohár hideg vizet, ennek hőmérsékletét addig érezzük, míg a szánkban van, amint lenyeltük, már nem. Pedig ennyi idő alatt a hőmérséklete számottevően nem változott meg. Bőrünk felületén sok a hőérzékelő ideg. A belső területeknél azonban szinte elenyésző. Ha ezeket tartós és jelentős hideg hatásnak tesszük ki, zsibogás vagy belső, tompa nyomás jelenik meg. Ezek legtöbbször nehezen körülírható jelzések.

- Felléphetnek reflexes megnyilvánulások pl. tüsszentés, köhögés; akarattól független mozgások, mint a vacogás… - Nem tudatos cselekvések: gyakori, hogy deréktájon a ruházat szétcsúszik, és az adott testrész fedetlenné válik. Ilyenkor az érintett személy önkéntelenül oda-odanyúl, és próbálja megigazítani a ruházatot.

- Lehetnek tudatos cselekvések pl. érzékelve a külső hőhatást, változtat az öltözékén. A felsorolt reakciókat célszerű tudatosítani, megfelelőképpen kezelni, mivel részei annak a „védelmi rendszernek”, amely felügyeli a hőtartalékok töltöttségi szintjét, ezen keresztül a hőháztartás túlzott lemerülését.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.