Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VI / 1. Az alvó személy, mint hőforrás

2008.11.02
Az alvó személy, mint hőforrás
 
 
Életünknek jelentős részét töltjük alvással (napi 6-8 órát). A szervezet ebben az időszakban nemcsak pihen, hanem bizonyos lemerült tartalékait is ekkor tölti fel.
Az alvás alkalmas a hőtartalékok pótlására, feltöltésére.
Érdemes körültekintően megvizsgálni az alvás hőháztartásra gyakorolt hatásában az alvó személyt mint hőforrást, valamint a hőelvonó közeget.
 
Alváskor a szervezet több funkciója megváltozik, hőtermelése, hőmérséklete, vérnyomása lecsökken, stb. Így más öltözéket, takarózást (hőszigetelést) igényel éber állapotban, elalvás előtt és az alvás során. Többször megtapasztalhattuk, hogy éber állapotban vékonyabb öltözék is elég a kellemes komfortérzet megteremtéséhez. Az alvás során ugyanez a ruházat már kevésnek bizonyul. Ha az alvás során a hőtermelés és a hőleadás nincs egyensúlyban, vagyis a hőleadás meghaladja a hőtermelést, akkor a tartalékok nem töltődnek, hanem tovább fogynak.
Az alvó személyben általában nem tudatosulnak az alvás körülményei. Sokszor annyira túlterhelt, fáradt az ember, hogy mire odajut, leteszi a fejét, és már alszik is. Az is gyakori, hogy a túlterhelt életviteltől már aludni sem tud, ezért altatót használ. Ilyenkor a legritkább esetekben észleli a hőháztartás terén zajló folyamatokat.
Öltözékünk és takarózásunk sokszor esetleges. Többnyire hőérzetünkre hagyatkozunk, ami sajnos gyakran nem megbízható. A hibás hőérzet becsapja szervezetünket, és ezzel problémákat idézünk elő. (A tapasztalat azt mutatja, hogy néhány betegség kiindulópontja éppen a nem megfelelő hőérzet, vagy a hőérzet jelzéseinek figyelmen kívül hagyása.) A mindennapi gyakorlatban szabály: valószínűleg az lesz a kellő mértékű takarózás, ha közvetlenül elalvás előtt kissé melegünk van. Ha elalvás előtt nincs meg ez a kellemes melegérzés, a takaró hőszigetelése minden bizonnyal kevés lesz. (Nem arról az esetről van szó, amikor még az emberi test nem melegítette fel kellőképpen a kissé hűvösebb ágyat.)
 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.