Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VI / 3. Az alvás során fellépő ellentmondásos élethelyzetek

2010.05.09

 

Melyek hatással vannak a hőháztartásra, ezen keresztül a szervezet  egészségi állapotára

 Hőháztartásunk a szervezetet adott esetben fűti, ill. hűti. Arra azonban nem képes, hogy az egyik felét fűtse, a másikat hűtse. Úgy gondolnánk ilyen helyzetnek nem is tesszük ki szervezetünket, pedig gyakran. Ilyen, a hőháztartás szempontjából ellentmondásos élethelyzetek:

 

  • ha a takaró és az ágy hőszigetelése nem egyforma,
  • ha az alvó körül jelentős légmozgások lépnek fel,
  • amikor az alvó személy egyes testrészei szabaddá válnak.

Ilyenkor az alvó testének egyik fele az éjszaka során alaposan áthűl. Az egyik oldalon nagyobb a hőleadás, mint a másikon.

Vannak egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy az alvó – bár nem veszi észre – fázik: Az oldalán összegömbölyödve alszik.

·          Az ébredés után szokatlan jelek tűnnek fel, melyek a nap során elmúlnak. Pl.: a mozgás nehézkesebb a kelleténél; az ízületeknél, a gerincnél, csípőnél érzékenység, tompa nyomás tapasztalható. (Lehet, hogy elfeküdtük azt a bizonyos testrészt, mert kényelmetlen az ágy, de egészen más oka is lehet a tünetnek.) Nevezetesen az, hogy az ágy vagy a takaró hőszigetelése nem megfelelő, vagy valamelyik testrész kitakarózott és átfázott. A reggeli ébredéskor jelentkező tompa nyomás a nap során valóban elmúlhat, de nem azért, mert bejárattuk, hanem mert a kiváltó ok nincs jelen, és a szervezet regenerálódik.

 

A takaró mérete

Az alvó az éjszaka során forgolódik. Ha a takaró szélessége nem megfelelő, a háta, a dereka óhatatlanul kitakarózik. Ez sok probléma forrása lehet, melynek elkerülése érdekében fontos, hogy az egész test egyformán legyen betakarva!

 

Kép

            A felnőtt ember egészséges, jó alvásához kb. 130-140-cm széles, és testmagasságtól függően 190-220-cm hosszú takaró szükséges. A forgalomban kapható takaróknak általában sem a hossza, sem a szélessége nem megfelelő.

Akinek a gerincével vagy veséjével... panasza van, és a dereka kitakarózik, meg kell vizsgálnia a takaró méretét, esetleg javasolt nagyobb méretű takaró készíttetése.

 

 Az alvó körüli légáramlások hatása

 

 CSUKOTT ABLAK ESETÉN

 

Kép

 

NYITOTT ABLAK ESETÉN

Az alvó körüli légmozgások jelentősen felerősödnek

 

 Kép

 

 

 

 

Az alvót meleg légáramlás éri. A test által kisugárzott hő a test körül marad.

 

                                                                  

 

 

   Kép

 

 

 

 

Az alvót hideg légáramlás éri. Ez elszállítja a test által kisugárzott hő jelentős mennyiségét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.