Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ruhaanyagok hőszigetelése

2010.05.15

 A ruhaanyagok és a divat: 

  A különböző ruhaanyagok több szempontból is jelentősen eltérnek egymástól. Vannak olyanok, melyeknek a hőszigetelő, légáteresztő, párafelvevő illetve - továbbító képessége jó, és vannak, amelyeknek ezen a tulajdonsága gyenge. Egyes ruhaanyagok tapintása meleg érzetet kelt, (ezeknek a hőszigetelő képessége jó, ezeket kellene viselni hideg időszakban). Mások bármeddig érintkeznek is a bőrrel, nem adnak meleg érzetet, (ezek hőszigetelő képessége kisebb, ezeket kellene viselni meleg időszakban). Ez azonban nem mindig valósul meg. Egyrészt a divat ezzel nem sokat törődik, másrészt nem ismerjük az anyagok fenti tulajdonságait. Nem könnyű ilyen adatokhoz jutni, a különböző gyártók ezt nem közlik, jóllehet hasznos lenne. 

Némely textíliák hővezetési tulajdonságaik miatt mindvégig hűvös hatásúak. Ezek nem nyújtják a kellemes komfortérzetet. Meglepő módon ezek közé tartoznak egyes bélésanyagok, melyek éppen arra hivatottak, hogy első rétegként érintkezzenek a testtel.

  

Miként hat a szervezetre, ha a bőrfelület tartósan érintkezik hideg tapintású – vagyis gyenge hőszigetelő képességű – ruhával?

A külső hideg „közelebb kerül” a testhez, a hőleadás felerősödik. Csökken az a védő, hőszigetelő réteg, amelyben megtörténik a hőmérséklet kiegyenlítődése, az alacsonyabb hőmérsékletű külső közeg és a kissé magasabb hőmérsékletű test közt. A hatás tovább erősödik: ha számottevő légmozgás éri a testet, ha klímaberendezéssel ellátott helyiségben vagyunk, vagy az autóban nyitva van az ablak. 

Szeles, hideg időben a hideg tapintású gyenge hőszigetelő képességű ruhák használata nem előnyös (pl.: farmer, vagy a különböző bőrökből, műbőrökből készült felsőruházati termékek). Ilyenkor előfordulhat, hogy nagyobb lesz a test hőleadása, mint a hőtermelése. A szervezet „szokatlan” tüneteket produkál, mint pl.: szemkönnyezés, viszketés bizonyos területeken, orrfolyás, tüsszögés, stb.   

 Összefüggés a szénanáthás allergia és az öltözködés közt: 

  Szénanáthás allergia

A kellemes hőérzet és a mikroklíma:

  

külső hőviszonyok szerint a test hőmérséklete kisugárzik és a körülötte levő környezet, a  ruházat alsó rétegeit bizonyos mértékben felmelegíti. Ebben a zónában átmenet található a külső hőmérsékletKép, és a test hőmérséklete közt. Ez a mikroklíma befolyásolja a komfortérzetet és az egészség állapotát, hozzájárul a test hőszigeteléséhez és a kellemes komfortérzetet kialakulásához is.

A mikroklímára hatással van a testet körülvevő közeg, a légáramlás.

A ruházatunk hőszigetelét jelentősen javítja „a benne zárt levegő” mennyisége. Ha a textil anyaga lazább szerkezetű, akkor több benne a „zárt levegő”, ellenkező esetben kevesebb. Az első esetben jobb, a második esetben gyengébb hőszigetelő képességgel számolhatunk. 

A jó hőszigetelő-képességgel rendelkezők (pl.: a bársony, polár...),   „testközelben” tartják a kisugárzott hőt, ezért meleg érzetet keltenek. A hideg érzetet keltő ruhaanyagoknál nem, vagy csak kevésbé alakulhat ki ez az egészségre oly nagy hatással levő közeg (ilyen ruhaanyag pl.: a farmer, a selyem...).

 

A ruházat párafelvevő és - továbbító képessége

   A ruházat hőszigetelésével akkor számolhatunk, ha száraz.

 

Testünk a nap során jelentős mennyiségű párát bocsát ki, amit a ruházatnak fel kell venni, továbbítani, és a környezetnek leadni. Különösen a testtel érintkező ruhadaraboknak kellene jó párafelvevő és - továbbító tulajdonsággal rendelkezni, hogy a bőrfelület mindig száraz maradjon. Melegben, nehéz fizikai munkánál megnő a test párakibocsátása. Ha a ruházat párafelvevő, - továbbító képessége rossz, a bőrfelület és a ruházat tartósan nedves marad.  

 

  

 Kép

 

 

 

 

 

 

A belső szervek károsodnak, ha a hőháztartás szempontjából ellentmondásos élethelyzetnek tesszük ki. Ezt szemlélteti a következő ábra:

 

 :Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahol az öltözék a testet nem egyenletesen fedi, ott más a ruházat hőszigetelése, a hő nagyobb mértékben távozik. 

                     

 

Kép

 

 

  

 

 

 

 

 

http://www.freeweb.hu/sarkoziandras/allergia.pdf

 

 

 

Az öltözködés befolyásolja a szervezet hőleadását (a távozó hő mennyiségét), hőháztartásán keresztül egészségi állapotát.

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

A nedvesség teljesen lecsökkenti a test és a ruházat hőszigetelését, adott esetben felerősíti a külső hideg hűtő hatását.

 

Sok esetben ez az oka bizonyos belső gyulladásoknak.

 

                                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.