Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ellentmondásos élethelyzetek

2010.05.16
 
 
 

Az egészséges szervezet más működéseket indít el, amikor hideg, ill. meleg hatás éri. Ezek egymással ellentétes, sőt egymást kizáró folyamatok. Az egyik jelenléte gátolja a másikat. Ezeket az egész testet érintő funkciókat sok esetben külső hatásokra fellépő belső működések irányítják.

A mindennapjainkban a testünket érő hőhatások nem mindig ilyen egyértelműek. Gyakori, hogy egyszerre  lépnek fel olyanok, amelyek közül az egyik a test hűtését, a másik a fűtését igényelné. Ezek egészségünk szempontjából különös figyelmet érdemelnek.

Szervezetünk arra nem képes, hogy az egyik felét fűtse, a másikat pedig hűtse. Mivel az egyidőben fellépő, ellentétes szervezeti működéseket igénylő élethelyzetek annyira általánosak, és olyan sok probléma forrásai, ezért nézzünk egy-két tipikus esetet, miként jelenik ez meg pl. az öltözködési szokásoknál és a közlekedésnél. Az alább felsorolt példáknál az ellentmondó élethelyzetek nem egy-két alkalom után váltják ki a rendellenességeket. Hosszú időn keresztül figyelmen kívül hagyhatunk egyes szabályokat, mire tünet jelenik meg. Amikor azonban tartalékaink bizonyos szint alá csökkennek, már egy-két alkalom is kiválthatja a szervezet jelzéseit vagy a szokatlan reakciókat. A behatás és a válaszreakció közti időbeni eltolódás miatt (napok, hetek esetleg évek múlva) nem lehet visszaemlékezni annak időpontjára. Azért sem, mert a behatás fellépésekor többnyire nem érzékeljük annak káros jellegét. 

KépAz ábra azt szemlélteti, hogy a test hőszigetelésében nemcsak az öltözéknek van szerepe, hanem a kisugárzással felmelegített levegőnek is,  amennyiben a test körül marad. A fedetlen testrész esetén az áramló levegő jelentős hőmennyiséget szállít el a test által kisugárzott hőből, és a helyébe hűvösebb kerül Ha a légmozgás nem áll le, a hőleadás olyan szintet is elérhet, amikor a szervezet nem képes pótolni az elveszett hőt, nem alakul ki a test körül egy viszonylag melegebb levegőréteg "mikroklíma". A test vagy testrész hőmérséklete csökken, és káros belső elváltozások keletkezhetnek: gyulladások, a szénanáthás allergia, a különböző bőr- és gerincpanaszok...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.