Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elváltozások és következményeik

2010.05.15

Elváltozások és következményeik

 

Amennyiben a külső behatás, amelyre a szervezet nincs megfelelően felkészülve,

–        nem túl nagy, nem tartós, úgy komoly problémát nem okoz,

–        a gyenge, de hosszan tartó káros behatás, elváltozást hoz létre,

–        a rövid, de erőteljes behatás már egy-két alkalom után is elváltozásokat okoz,

–        minél erősebbek a behatások, a szervezetet annál hamarabb éri károsodás. A szervezet tartalékait meríthetjük hosszútávon vagy rövidtávon. Mást eredményez az egyik és a másik, és másként is kell pótolni őket.

 

 

A fent említett hatásokra a következő szervezeti reakciók lépnek fel:

–         Egyes testrészek jobban lehűlnek.

–         Izomrövidülések lépnek fel, pl. a gerinc mentén. Ennek következménye a mozgáshatár csökkenése, idővel becsípődések kialakulása. (Ezekre a későbbi fejezetben részletesebben kitérünk.)

–         Bőrfelületi elváltozások történnek: pattanások, kivörösödő rendellenességek, sömörök…

–         A belső szervek, az ér- és ideghálózat jobban ki vannak téve a károsító külső hatásoknak. Kialakulhatnak gyulladásos folyamatok az ízületeknél, a belső szerveknél, pl. az arcüregnél, a homloküregnél, a fülnél, hólyagnál, petefészeknél, prosztatánál, vesénél. A szabadon lévő testrészeknél, pl. a karnál, a vállnál, a térdnél, a lábszárnál, a bokánál, a kéznél, a csuklónál gyakoriak az ízületi gyulladások, reumás panaszok…

 

Ajánlatos volna, ha az öltözék hőszigetelése az egész testfelületen közel azonos mértékű lenne. Ez túlságosan is magától értődőnek látszik, de csak látszik. A ma divatja, úgy tűnik, ezt nem követi. Fel sem ötlik a fiatalokban, még a középkorúakban sem, micsoda visszaélés szervezetükkel szemben, amikor a divatos öltözködést követve derekuk fedetlenül marad.

Ha sikerül megszüntetni a kiváltó okot, és a beteg megfelelő terápiában részesül, akkor is idő kell ahhoz, hogy a szervezet regenerálódjon.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.