Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fejfájások

2010.05.16

A fejfájásoknak különféle okai lehetnek. Hátterében meghúzódhatnak helytelen táplálkozási szokások, emésztési panaszok, a szervezet vízháztartásának rendellenességei – az egyén nem pótolja kellő mértékben a szervezetből eltávozott vizet –, frontérzékenység, a fej megfázása…

Ezek közül egy viszonylag kis területre, a hőháztartással összefüggőkre térünk ki.
Gyakorta fejfájással küzdőknél megfigyelhető, hogy rendszeresen éri fejüket a hideg hatás. A fejbőrön keresztül nagyon jelentős a hőleadás! A hűvösebb időszakban a fejfájás-ambulanciákon sokkal több a panaszos. A fejfájások bizonyos százaléka abból származik, hogy hideg hatására a fejbőr erei szűkülnek. Romlik a keringés, a vérellátás, oxigénellátottság, emiatt görcsök léphetnek fel.

 

KépÉrdemes visszatekintést tenni, még 30-50 évvel ezelőtt szinte ismeretlen, szokatlan volt hideg időszakban a fedetlen fő. Mindenki óvta a fejét.

 

 Manapság az a szokatlan, ha valaki sapkát visel.Kép

 A hatás felerősödik, ha nyirkos, izzadt a fejbőr. A nedves bőrfelületnek sokkal jobb a hővezetése, ilyenkor fokozottabban áthűlnek a fejbőr erei, idegei.

KépNőknél lényegesen nagyobb százalékban fordulnak elő fejfájásos panaszok. Megfigyelhető, hogy általában reggel mosnak hajat, frissen mosott fejjel kimennek az utcára, hidegben is. Az is sűrűn előfordul náluk, hogy fejmosás után hosszú ideig nem szárítják meg a hajukat, függetlenül attól, hogy ahol tartózkodnak, milyen a hőmérséklet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.