Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2 Példák a mindennapjainkból: a téli hideg és az autózás

2008.11.02
 
 
Előfordul, hogy a gépkocsivezetőnek naponta többször kell ki-be szállnia a járművébe. A téli hideg miatt a kocsi belső tere és az ülés hideg (mínusz 5-10oC-ra is lehűlhet). Az autó légterét sokkal könnyebb felfűteni (ha van rá elég idő), mint az ott levő nagyobb tömegű tárgyakat pl.: az ülést, melynek csak a háttámláját éri a felmelegített levegő, az utas felőli részéhez oda sem ér. A hideg ülés és az utas teste különböző hőmérsékletű. Ezek kölcsönhatásakor a hőmérséklet-különbség kiegyenlítődésre törekszik. A test némiképp melegíti az ülést; az pedig hűti az utas hátát, gerincét, combját, a kismedence szerveit. Az ülés talán még át sem melegedett, a vezető ki-, majd kis idő elteltével ismét beszáll az autóba. A kocsi belső tere a nagy hideg és a fűtés leállítása miatt ismét teljesen lehűlt. Ez így megy napokon, hónapokon keresztül.
A szervezet jelentős mennyiségű hőt ad le. Az izmok összehúzódása intenzíven jelentkezik. Átfáznak, és károsodások keletkeznek egyes belső szervekben. A gépkocsivezető kezdetben oda sem figyel a kismértékű jelzésekre. Nem is gondolja, hogy a rendszeres átfázásnak milyen következményei lehetnek, valamint azt sem, hogy ezek összeadódnak.
Többször látni, hogy télen a vezető mielőtt beül a hideg autóba, elegánsan leveszi a kabátját. Arra számít, hogy a fűtés hatására hamarosan melegebb lesz, így menet közben nem kell megállni, amivel a forgalmat is akadályozhatja, és önmagát is kellemetlen helyzetnek teheti ki. Ilyenkor még fokozottabban jelentkeznek a testet, gerincet érő negatív hőhatások.
Jó példa erre a következő: A panaszos éveken keresztül meglehetősen sokat vezetett. A munkája során naponta többször ki-be szállt az autóba. Télen a hideg üléstől alaposan átfáztak a kismedence szervei és a gerince. Emiatt vizelési gondokkal küzdött. A vizelete több sugarú volt. Több helyen is eredménytelenül kezelték. Tünetei addig nem rendeződtek, míg a kiváltó okra fény nem derült. A megfelelő gyakorlatok alkalmazásával sikerült helyrehozni a gerincsérülését, valamint a panaszok kiújulásának elkerülésére, a hideg ülésre jó hőszigetelő betét került. Kezdetben nem akarta komolyan venni, hogy ettől el fognak múlni a meglehetősen súlyos panaszai.
 

Hőtartalékainkat így csökkentjük rövid távon és hosszú távon. Ezek más következménnyel járnak.

 ·               Hosszú távon: éveken át átfázik a gerinc, áthűlnek egyes testrészek, tartós elváltozások keletkeznek bennük. A következmények sokszor csak jóval később jelentkeznek, de akkor már erős tünetek kíséretében. Pl.: gyulladások a vesénél, hólyagnál, prosztatánál, petefészeknél…

·               Rövidtávú, azonnali következmények: egy-két alaposabb átfázás kiválthat különböző mértékű izom-összehúzódásokat, görcsöket, gyulladásokat is. Ilyenkor mondják, hogy „előhozza” a többéves összefázás eredményeit, és megjelenik a fájdalom, a becsípődés.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.