Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bőr szerepe és a rajta megjelenő elváltozások

2010.05.10

 

 

Bőrünknek jelentős szerepe van a test hőszigetelésében, a hőegyensúly fenntartásában is. Ezen keresztül a szervezetből jelentős mennyiségű hő távozik. A testfelületen kialakuló hőveszteség függ állapotától: ha száraz, zsíros - igen jó hőszigetelő; ha viszont verejtékes, nedves - rossz hőszigetelő.
Amikor hőtartalékok lecsökkennek (a test áthűl és emiatt elváltozások keletkeznek benne), a tünetek ismét kiújulnak. A jelzések mindaddig visszatérnek, amíg a sérült belső szerv vissza nem nyeri teljes egészségét.
 
      A bőrön előforduló elváltozások megjelenésében a hőháztartás rendellenességei mellett a különböző tisztálkodó szerek maradványainak is nagy szerepe van. Egyes folyékony szappanok, tusfürdők vékony „filmréteget” alkotnak, melyeket szinte nem lehet leöblíteni. A mosdás befejezése után ezért érezzük a nedves bőrt síkos tapintásúnak, aminek nem szabadna így maradni. A tisztálkodó szerek maradványai folyamatos jelenlétükkel izgatják a bőrt. Hasonló panaszok esetén tanácsos kerülni ezeket a szereket, és csak semleges szappannal tisztálkodni. A szappanmaradványok kellő eltávolításáról úgy győződhetünk meg, ha a bőrfelület – a lemosdás után, még vizes állapotban – nem kelt síkos érzetet.
 

      Gyakori, hogy a bőrrel tartósan érintkező eszközök, tárgyak miatt (mint pl.: az óra, a gyűrű, a nyaklánc, szemüveg) az érintkezési felületen allergiás tüneteket mutatkoznak. Például kipirosodik, hámlik, sömörös lesz. Ilyen esetben, ha lehetséges, célszerű a fémtárgyat szappanos, vizes kefével alaposan megtisztítani, jól leöblíteni. A tisztítás eredményeképpen azt tapasztaljuk, hogy a szappanos víz elszíneződik. A testnedvek kipárolgásai és a különböző szennyeződések, esetleges tisztálkodószer-maradványok tartós jelenléte serkenti a gyulladásos folyamatok kialakulását. Jóllehet ezek az idegen anyagok rendkívül kis mennyiségűek, mégis ha hosszútávon ott maradnak, izgatják a bőrt.

 

  Esettanulmány: 

 

 

"Kb. huszonöt évvel ezelőtt alvázvédőztem az autót. A festést szerelőaknában végeztem, így a festéket felfelé kellett fújni. A visszahulló festékmaradványok rápermeteződtek az arcomra, amit csak a nitrohígító távolított el. Már akkor is éreztem, hogy csípi az arcbőrömet, különösképpen a szemhéjat, de nem tudtam másként leoldatni a rátapadt festéket. Nem is sejtettem, hogy ez a későbbiekben milyen problémákat okozhat. Néhány év múlva azt tapasztaltam, hogy az allergiás tünetekkel együtt a szemhéjnál is kivörösödések léptek fel. Panaszommal orvoshoz fordultam. Az allergiás készítmények mellett külön erre a célra készített krémmel kellett kezelni az arcomon és a szemhéjnál levő rendellenességeket. Ahogy az allergiás tünetek alábbhagytak, a szemhéjnál jelentkező elváltozás is magától megszűnt. Mintha összekapcsolódott volna a két panasz. Az allergia felbukkanásával együtt ismét megjelentek a bőrömön a tünetek.

Már régóta nincsenek gondjaim az allergiával, ha azonban nem tartom meg az ide vonatkozó szabályokat (ami még manapság is előfordul), ismét felbukkannak egészen enyhe jelzések. Ezek már nem az allergiára jellemző erős megnyilvánulások, csupán egészen enyhe, mások számára észre sem vehető jelzések."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.