Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esettanulmányok gyulladások esetén

2010.05.10

 

 

1. A fagylaltgépet kezelő fiatal cukrászlány kezei évek alatt átfáztak, súlyos ízületi gyulladást kapott. Éjszakánként többször előfordult, hogy a fájdalom miatt nem tudott aludni. Szerette a szakmáját, emiatt nem akart állást változtatni. Esetében az segített, hogy hosszabb ideig meleg kesztyűben aludt.
 
2.Térdízületi fájdalmakkal küszködő, 56 éves férfi:
Három éve porcleválással műtötték a jobb térdét. Kezdetben tudatosan kímélte ezt a lábát, majd később megszokásból. Emiatt évek alatt túlterhelté vált a bal lába. A munkája során sokat kell emeletre járni. A fizikai túlterheléshez adódott a hőterhelés is (sorozatosan átfázott). A kettő következménye: állandósult a bal térdében a fájdalom.
A munkahelyi túlterhelésen nem tudott változtatni, és arra gondolt, hogy alkalmazni fogja ezt a terápiát. Ügyelt a testét érő hideg hatások kerülésére, kiegészítésként éjszakára jó hőszigetelő képességű ruhával bepólyázta a térdét. Néhány hét múlva panaszai jelentősen csökkentek.
 
3.Erős ízületi, reumás fájdalmaim vannak. Szinte járásképtelen vagyok. Utólag visszatekintve évtizedeken keresztül öltözködésemre valóban mindig jellemző volt az alulöltözöttség. Elsőként lényegesnek tartom elmondani a régi emlékeim közül, hogy egyetemista koromban – tehát kb. 40 éve, telente gyakran jártam téli kosztümjeimben, mert igen elegánsak voltak! Volt rendes, jó télikabátom is, de én mégis a csinosabb ruhákat szerettem! Ezek selyemmel bélelt szoknyák voltak prémes félkabátokkal, melyek a csípőmet éppen hogy takarták. Akkoriban rendes, hideg telek voltak!!!
20 évig sokat dolgoztam a kétholdnyi szőlőnkben. Férfimunkát végeztem, amit csak bírtam, és még azon felül is! Gyakran jártam a harmatban mezítláb, papucsban. Eső, zivatar után úgyszintén! Pályám során 7 évig voltam megyei szakfelügyelő. Minden héten 2-3 nap utaztam hosszú távokon. Többnyire hideg buszban! Egyik télen úgy átázott a csizmám a nagy hóban, hogy panaszaim nyomán azt gondolták, vese TBC-m van, egyébként erős vesemedence gyulladásom volt. Akkor nagyon elesett voltam. Azóta is sokat küszködök a térd, csípő… ízületi fájdalmakkal.”
 
A beteg nem érzékelte kellőképpen a szervezetét érő hideg hatásokat. A lakása többnyire hideg, a hőviszonyokhoz képest takarójának hőszigetelése sem volt megfelelő. Panaszai korábban folyamatosan erősödtek, járása egyre romlott.
A terápia hatására megtanulta kerülni az átfázásokat, azonban a hosszú évtizedes behatások következményei csak lassan rendeződnek.
 
4. Súlyos ízületi, reumás panaszokkal küzdő, a kertészetben dolgozó személy. Sokat tartózkodott szabadban, fóliasátorban. Emiatt szervezetét folyamatosan intenzív hőhatásoknak és ellentmondó élethelyzeteknek tette ki. Néha a nagy a melegtől leizzadt, majd erős hűtő hatások érték a testét. Ruházata a nehéz munkához és a meleghez igazodott (vékony, szellős). Észrevehető, hogy hőérzete nem reális. Még hidegben is rövid ujjú pólókat viselt. Éjszaka a hálószoba hőmérsékletét 16-18oC-on tartotta. Takarója meglehetősen vékony, nem igazodott a szoba hőmérsékletéhez. Rendszeresen átfázott. Vállízületében, karjában évek óta erős fájdalmak jelentkeztek.
Amióta figyeli a szervezetét érő hőhatásokat, és igyekszik megtartani az ide vonatkozó szabályokat, panaszai viszonylag rövid idő alatt enyhültek. Lényegesen melegebben öltözködik, hűvös időben kerüli a rövid ujjú ruhákat. A fűtési idényben a hálószobában némileg megemelte a hőfokot, és melegebben is takarózik.
     
5. A következő panaszos szintén súlyos ízületi fájdalmakkal küzd, karjait nehézkesen tudja mozgatni. Hőérzetének rendellenessége miatt többnyire nem érzi kellőképpen a szervezetét érő hőhatásokat.
Ruházatára jellemző, hogy feltűnően vékony öltözéket, többnyire farmert visel. Télen is, ami hidegben kifejezetten előnytelen. (Lásd: Az öltözködés szerepe!)
Intenzív panaszai az új lakásba költözés után kezdődtek. Jelenleg távfűtött lakásban lakik, ahol szabályozhatatlan, túl magas a hőmérséklet. Emiatt szinte az egész fűtésidényben nyitva tartja az ablakokat, gyakran még éjszaka is. Arra hivatkozik, hogy az ablakok nem abban a szobában vannak nyitva, ahol alszik, hanem a másikban. Ráadásul éjszaka karjai a takaró felett vannak.
Fájdalmai az évek óta tartó kezelések ellenére sem csökkennek, mert panaszainak okát nem tudja megszüntetni.
 
6.Folyamatosan huzatban dolgozó fiatal bolti eladó példája. Az áruház alulfűtött, különösen télen. A füle állandóan be van dugva, hisz középfülgyulladása van. Kérdésemre elmondja, hogy érzékeny a huzatra. Rendszeresen aláveti magát különféle kezeléseknek, melyektől tünetei átmenetileg csökkennek, majd visszatérnek, mert a kiváltó ok nincs megfelelőképpen tisztázva és rendezve.
Nem tudja, panaszainak mi a kiváltó oka.
 
7.Ízületi fájdalmakra, belső átfázásokra panaszkodó beteg. Évek óta napi 8 órán át, télen, nyáron alulfűtött raktáráruházban dolgozik. A betonozott padló télen szinte „sugározza” a hideget. Ráadásul a lengőajtó egyáltalán nem zár, emiatt huzat van a helyiségben. Esetében is a kiváltó ok folyamatos jelenléte tartja fenn a tünetet.
 
8. Nyolc éves kislány esete:
„Kisiskolás lányomnak szinte állandóan folyt az orra, sűrű váladék jött belőle. A különös az volt, hogy az arc- és homloküreg röntgenjei mindig negatívak voltak, és panaszai többnyire nem télen jelentkeztek, amikor a nagy hideg miatt a megfázás lehetősége nagyobb, hanem nyáron. Nem értettem az okát.
Csak később derült ki, hogy „honnan is jön” ez a sok váladék. Kislányom veséi a nyári strandolások, üdülések, fürdések során sorozatosan átfáztak a hideg vízben. Az ott képződött salakanyag így próbált távozni a szervezetből, az orrnál csak megjelent.”
 
9.Férjemmel 10-20 évvel ezelőtt sokat jártunk sátorral kirándulni. Eleinte nem volt megfelelő hálózsákom. Augusztusban, az esti melegben megizzadtam, és a hálózsákom csurom vizes lett. Hajnalban vacogtam, úgy fáztam a nedves takaróban. A következménye az lett, hogy napokig véres volt a vizeletem, és a vesém érzékennyé vált. Vesepanaszaim hosszú évekig megmaradtak.”
 
Belső szerveinkben az átfázások hatására gyulladásos gócok alakulnak ki. Az ilyenkor képződött „mellékterméktől” a szervezet igyekszik megszabadulni. Eközben más területek funkciói is megváltozhatnak, és azok is sajátos tüneteket produkálhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.