Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan alakul át egy jelzés?

 

KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL

Vizsgáljuk meg ezt a szervezet vízháztartásának tükrében!

-       Jellegében miként alakul át a szervezet jelzése?

-       A jelzések mögött mi húzódik meg, mit akar ezzel közölni szervezetünk?

-       Előfordulhat-e, hogy a jelzések sokszor egész más területről, testrészből érkeznek, mint ahol az elváltozás történt?

 Ezen a területen levő kívánnivalók sokakat érintenek, és a vízháztartás hiányossága különféle problémák forrása lehet. Ha ezen a területen levő elégtelenségek összekapcsolódnak a hőháztartás rendellenességeivel, más jellegű tünetek lépnek fel. (Lásd ízület, reuma, köszvény -c. fejezet.)

Normál körülmények közt egy egészséges felnőttnek naponta legalább másfél-két liter vizet kellene fogyasztania, hogy egyensúlyban legyen a vízbevitel és a vízveszteség. (Túl nagy melegben, intenzív munkavégzésnél, kemény edzéseknél ez természetesen másképp alakul.) Ha ez nincs meg, problémák jelentkeznek.    

Általában a folyadékbevitel mennyiségével nincsenek problémák, csak azzal, hogy ennek jelentéktelen százaléka a víz. A vízháztartás egyik funkciója, a szervezet belső tisztítása, salaktalanítása, méregtelenítése. Ha ezt a tisztítást, különböző adalékanyagokkal, színezékekkel, édesítőszerekkel, telített folyadékkal végezzük, előfordulhat, hogy a szervezet belső környezetét nem a helyes irányba fordítjuk. Így nem jön létre a kívánt tisztulási folyamat. Elkezdődik, vagy folytatódik bizonyos anyagok felszaporodása.

A szervezet válaszul jelzéseket bocsát ki, melyek több lépcsőben jelenhetnek meg:

-       Első lépcsőben megjelenik a szomjúság érzése.

Amennyiben ezt vízfogyasztással megfelelőképpen pótoljuk, megszűnik a szomjúságérzet.

 -       Második lépcsőben a test felületén.

A belülről tiszta, egészséges szervezet kipárolgásának kellemes illata van. Amennyiben nem ez érzékelhető, ez arra utal, hogy a szervezet belülről nem tiszta. Ilyenkor megjelenik a kellemetlen izzadtságszag. Ebből azt a téves következtetést szoktuk levonni, hogy az izzadáshoz hozzátartozik a kellemetlen szag.

Az egyidőben fellépő jelenségeket ugyanis hajlamosak vagyunk összekapcsolni. Nevezetesen az izzadást a kellemetlen szaggal. Az esetek jelentős százalékában ez annak a jele, hogy a szervezet tele van salakanyagokkal.

Erről bárki meggyőződhet a következő kísérlet elvégzésével!

 -       Ha néhány hónapon keresztül naponta 1-1,5 liter tiszta vizet fogyaszt, azt tapasztalja, hogy a kellemetlen szagok eltűnnek a testfelületről és a vizeletből. A szervezet lassan-lassan „kitisztul”.

-       Ha ezután folyadékszükségletet ismét a „szokásos módon”, vagyis üdítőkkel, teával… pótolja, visszatérnek a korábban tapasztalt tünetek. Pedig a kellő folyadékmennyiséghez ez esetben is hozzájutott a szervezete. Ez azonban nem ugyanazt a hatást eredményezi, mint amit az előző esetben. A visszatérő „tünetek” arra utalnak, hogy ismét elkezdődik a különböző anyagok felhalmozódása.

Nem mindegy, hogy a szervezet folyadékigényét miként rendezzük!

A kellemetlen tünetként fellépő izzadtságszag sokakat zavar, és sokszor elhangzik a javaslat, hogy ezt mihamarabb és tartósan el kell tüntetni. A reklámok szerint a problémát a különböző dezodorok tökéletesen rendezik. S a megoldás egyszerűnek tűnik, ha lefedjük magát a tünetet. De a hátterében meghúzódó gondot nem oldottuk meg. Elnyomtuk a jelzést, amire a szervezet megfelelő választ vár. Jelen esetben azt, hogy belül bizonyos anyagok koncentrátuma megnőtt, és vissza kellene állítani az eredeti állapotot.

(Adott esetben előfordulhat, hogy nem tapasztalható az izzadtságszag, pedig indokolt lenne, mert a személy nem fogyaszt kellő mennyiségű vizet. Ebből azonban nem szabad azt a következtetést levonni, hogy az illetőnek nincs is szüksége a megfelelő mennyiségű víz fogyasztására.)

 

Gyakori, hogy az egészséges szomjúságérzés a hosszú évek alatt módosul, elvész, nem észlelhető ez a természetes igény.

Sokan arról számolnak be:

-       Nem szomjasak, jó, ha naponta egy kispohár vizet megisznak.

-       Volt aki elmondta, hogy évek óta nem ivott vizet, esetleg teákat, üdítőt, bort. „De a vízre nincs is szüksége, mert nem érzi ennek hiányát.” A vesekövei azonban zavarják.

-       A következő felsorolta: reggel egy pohár tea, délelőtt kávé, délben a tányér leves, délután vagy estefelé egykét pohár sör. Úgyhogy megvan a kellő folyadékmennyiség és ez neki elég is.

-       Gyakran találkozni azzal a véleménnyel, hogy azért azt nem isznak vizet, - bár tudják, hogy fontos lenne, - de szerintük a csapból nem folyik kellően tiszta víz.

 

-       Harmadik lépcsőben székrekedés és egyéb egészségügyi problémák is felléphetnek.

Ha szervezetünknek megadtuk a kellő mennyiségű vizet, utána használhatunk dezodort, de csak illatosítás céljára.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.