Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az orr szerepe, funkciói

2008.11.02

 

 

Az orr szerepe, funkciói

 
Az itt fellépő megnyilvánulások esetenként átmenetet képeznek a szervezet jelzése és választevékenysége között.
Az orrunknak, mint a legtöbb szervünknek is, több funkciója van. Ezek közül néhányat ismerünk, de vannak kevésbé ismertek. Ennek ellenére azok is fontos szerepet töltenek be az egészség megtartásában.
           Az egészségesen működő orr nyálkahártyája nedves. Normál körülmények között annyi váladék képződik benne, hogy ne száradjon ki a folyamatos légzés során. Olykor előfordul, hogy jelentősen megnő az orr váladéktermelése. A nedves nyálkahártyának fontos szerepe van, pl. a beáramló levegő megszűrésében, párásításában. Belégzéskor a nedves nyálkahártyán a por és különféle szennyezőanyagok jelentős százaléka megtapad, így nem jut a szervezetbe. További szerepe, hogy a váladékkal együtt a szervezetből bizonyos anyagok is távoznak.
           Orrunk egészséges működéséhez hozzátartozik, hogy váltakozva hol az egyik, hol a másik orrjárat elzáródik, ill. átjárhatóvá válik. Ez így a természetes. A két orrjárat közti váltás átlagos körülmények között szinte észre se vehető. Ez a periódus normál körülmények között kb. óránként ismétlődik.
           Előfordul, hogy az egyik vagy mindkét orrjárat tartósan bedugul. A tünet kellemetlen, ezért a köztudatba mélyen berögződött, hogy mihamarabb védekezni kell ellene. (Éjszaka az alvás során, vagy pl. olyan esetben, amikor az egyén munkavégzése a beszédhez kötődik: tanár, énekes… zavaró lehet a bedugult orr.)
 
Mi váltja ki az említett reakciókat (az orr fokozott bedugulását), és milyen következményekkel jár, ha ebbe a szükségszerűen fellépő folyamatba beavatkozunk? Legtöbbször az, ha nagyobb mennyiségű idegen anyag kerül az orrjáratba. Ennek révén egyes működések megváltoznak, és korábban nem tapasztalt sajátos tünetek léphetnek fel.
Idegen anyagok az orr nyálkahártyájához kerülhetnek: a külső környezetből és a szervezetből is.
  •                Belégzéskor a levegővel beáramló szennyeződések, porok, pollenek, bizonyos állati szőrök, stb. felszaporodása kiválthatja az átlagostól eltérő, sajátos működéseket, mint pl. az orrfolyást, tüsszögési ingert. Ilyenkor külső hatásokra lépnek fel szervi reakciók.
  • A szervezet számára „idegen” anyag belülről is az orrjáratokba juthat. Testünket ugyanis gyakran érik negatív behatások, melyek következtében belső károsodások lépnek fel. Az ilyenkor képződött melléktermékek így távoznak. Megfelelő csatornákon keresztül az orrjáratokba kerül a kiválasztott anyag, és ott lerakódik. Ha ennek mértéke nagyobb, normál ritmusban ezt a megnövekedett funkciót az orr nem tudja ellátni. Ehhez hosszabb periódusú időre, vagy mindkét orrjárat egyidejű működésére (bedugulásra) van szüksége. Ilyenkor tehát belső működések váltják ki ugyanazt a folyamatot.
  •  Az is gyakori, hogy kívülről is, belülről is idegen anyagok kerülnek az orrjáratokba. Ez is megváltoztatja a korábbi működéseket, az orr tartósan bedugul, fokozódik a váladékképződés… 
  • A tapasztalat azt mutatja, hogy önmagában egy-egy „kisebb terhelés” általában nem váltja ki az orr fokozott működését. Hogy ez fellépjen, vagy nagyobb „terhelések”, vagy több tényező együttes jelenléte szükséges. Amennyiben a „terhelés nő, felgyorsul a takarítási folyamat”, fokozódik az orr bedugulása. (Ez belülről vezérli a szervezet választevékenységét.)
Az orr említett funkciója ez esetben gyors és erőteljes. Rövid idő alatt jelentős mennyiségű váladék képződhet. A váladék jelen esetben csak a hordozó közeg. A szervezet a megváltozott körülményekre ilyen módon reagál. Így próbálja visszaállítani a korábbi egyensúlyt, és megszabadulni az odakerült, de nem oda való anyagoktól.
 
Mi történik, ha belenyúlunk egy egészséges folyamatba!
 
 
A.           A szervezetben keletkezett idegen anyagok
         megfelelőképp távoznak.
B.           Az orr bedugulásának megakadályozásával
         a tünet láthatólag megszűnik.
C.           A keletkezett melléktermékek másutt,
         a szervezeten belül szaporodnak fel.
 
Egy egészséges folyamatba külső beavatkozással is be lehet nyúlni. Ki lehet iktatni adott működéseket, de közben számolni kell azzal, hogy ha a szervezet természetes, az egészséget megőrző funkcióiból valamelyiket eltávolítjuk, annak hiánya a későbbiekben komoly zavarokat okozhat.
Csak látszólag ártalmatlan dolog különféle technikákkal leállítani az orr bedugulását. Hiba lenne, ha mindössze a tünetet látnánk, és mögötte a meghúzódó folyamatot nem. Amikor csupán az orrfolyást vagy a bedugulást szüntetjük meg, figyelmen kívül hagyjuk azt a fontos tényezőt, ami a reakciót kiváltotta. Az orr váladéktermelése csak a vivő közeg, ami a „takarításban” segít. Ha a hordozó közeget kivesszük abból az egészséges folyamatból, melynek szerepe a salakanyagok kitakarítása, a szervezetben visszamaradnak olyan anyagok, amik nem odavalók. Sokan idegenkednek az orrfújástól, kellemetlen dolognak tartják. Azt hiszik, ha megszabadulnak egyes szervezeti reakcióktól, egészségesebbek lesznek. A sok-sok külső beavatkozással teljesen elveszhet az egészséges működés. Akik évekig megakadályozták az orr bedugulását, azoknál később ez a funkció már nem lép fel.
Az orr ezen működése egy folyamatnak az utolsó állomása. A szervezetben keletkezett gyulladásból származó anyagok esetenként ezen az úton próbálnak távozni. Ha ezt megakadályozzuk, másutt rakódnak le, és olyan mértékben felszaporodhatnak, hogy később kóros folyamatok kiindulópontját képezhetik. Egyre nagyobb mértékben felhalmozódhatnak, sok esetben ilyenkor már jól kitapinthatók, majd később komoly zavarokat okozhatnak, pl.: a nyirokszerveknél.
Nem az a teendő, hogy mihamarabb visszaszorítsuk a rendellenes tünetet. A kiváltó okot kell megszüntetni, ezután várható, hogy a tünet is lecsendesedik.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.freeweb.hu/sarkoziandras/allergia.pdf

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.