Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szklerózis multiplex

2010.05.30

 

 

Évek alatt több betegnél megfigyelhető volt, hogy panaszaikat, a szervezetet érő rendszeres hideg hatások okozzák:

Amennyiben hosszabb időn át sikerült kerülniük az intenzív hűtő hatásokat, nem lépett fel rosszabbodás. A shubok egy-egy tartós áthűlés után jelentkeztek.

 

 

Az eddigi nézetektől eltérően, a hideget kerülniük kellene.

 

Ezzel szemben a nagy átlag nem törődik a szervezetét érő hideggel és jelentősen alulöltözik.

 

 

-    Ha fázom, hát fázom. Majd felmelegszem.

 

-    Nem szeretem a meleget.

-    Ez nem olyan jelentős dolog, amire oda kellene figyelni.

-    Ha fáznék, érezném.

-    Frissebbnek, könnyebbnek éreztem ilyenkor magam.

-    Csak azt ne mondja, hogy öltözzek melegebben. (Idővel mégis betartotta, melegebben öltözött, eredményei láttán lelkes szószólója lett a megfelelő öltözködésnek.)

 

Az alulöltözés okai közt megfigyelhetők:

·         A hőérzet rendellenessége miatt sokan figyelmen kívül hagyják a szervezetüket érő hideg hatásokat.

·         A szervezetben zajló belső folyamatok többnyire nem érezhetők, így az ott levő károsodások, elváltozások sem.

·         Ismeretlen fogalom, hogy a szervezetet érő tartós és rendszeres hidegnek károsító hatása van. Az is, hogy az átfázások összeadódnak és jelentős belső elváltozásokat hoznak létre.

 

Egészségügyi panaszainkat többnyire a belső szervek sérülése okozza.

 

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni:

-   A belső szerveknél kevés az érzőideg, az ott zajló folyamatokat nem érezzük.

-  A sérülések okozta elváltozások kezdetben kismértékűek, így ezekről nincs tudomásunk.

-  Amennyiben folyamatosan kitesszük magunkat a károsító hatásnak, a belső elváltozás nagysága nő.

 

-  Idővel hozzászokunk ahhoz az életvitelhez, ami a sérülést kiváltotta.

-  Tévesen összehasonlítjuk a külső (felszíni) és a belső jelzések nagyságát.Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az SM mögött nem ezen belső szerv sérülése húzódik meg. A mellékelt ábra példa értékű. 

 

További példdaként a belső elváltozásokról és ennek nyomán a szervezetből érkező jelzésekről:

 

Mandulagyulladás esetén erős, sokszor tűrhetetlen fájdalmak lépnek fel. A beszéd, a nyelés komoly nehézséget jelent. Pedig a mandulán csak gombostű, esetleg gyufafej nagyságú elváltozások, tüszők, elváltozások találhatók.

 

A belső szerveknél ugyanekkora elváltozások esetén mindössze enyhe nyomás érezhető pl. a derék tájon, amire „oda se kell figyelünk”. Amikor erős görcsös belső fájdalmak lépnek fel vagy ehhez hasonló nagyságúak, akkor már odafigyelünk, de ilyenkor a belső sérülés nagysága aránytalanul nagyobb, mint a korábban említett példánál – a mandulánál. Amennyiben ez a belső jelzés lecsökken és már csak akkora, hogy csak enyhe belső nyomás tapasztalható, helytelenül úgy gondoljuk, teljesen jól vagyunk, nem kell tovább vigyázni magunkra, nem kell a korábbi terápiát továbbfolytatni. Ez panaszain elmélyüléséhez vezethet. 

A figyelmet a megfelelő terápián túl, a kiváltó ok kerülésére, a hőháztartással összefüggő szabályok betartására kellene irányítani.

 

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer megbetegedése. Felmérések igazolják az összefüggést a betegség és a klimatikus viszonyok között. A tapasztalatok szerint az SM megjelenése lényegesen gyakoribb a mérsékelt és a hidegebb éghajlatú területeken, mint a meleg éghajlatú országokban. Érdemes megvizsgálni azokat a környezeti hatásokat, melyek az említett hidegebb területeken jellemzőbbek, és okai lehetnek a gyulladásos folyamatok kialakulásának.

 

Éveken keresztül megfigyeléseket végeztem a különböző környezeti hatások (a hideg, az ellentmondó élethelyzetek, az időjárásban bekövetkezett nagy hőmérsékletváltozások…) és a szervezet hőháztartása közt. Módomban állt részletesen tanulmányozni SM betegek életvezetését, ugyancsak a hőháztartás vonatkozásában.

Sajnos terjed az alulöltözöttség, a szervezetet érő hideg hatások figyelmen kívül hagyása. Nemcsak nálunk, hanem a lényegesen hidegebb éghajlatú országban is. Amikor a kinti hőmérséklet még 8-10oC között van, már látni rövid ujjú pólóban.

 

Feltűnő, hogy az utóbbi években mennyire nem figyelnek sem a hidegre, sem a kellő öltözködésre. Figyelemre méltó az is, hogy az érintett betegek gerince, feje különböző élethelyzetekben erős hőelvonó hatásoknak van kitéve. Jó néhány tény összefüggést mutat a hőháztartás rendellenessége és az SM kialakulása közt. A fejezet a különböző esettanulmányok kapcsán gyűjtött tapasztalatokat tartalmazza.

 

Az egyes esetek különböznek egymástól külső megjelenésben, belső szervi károsodásban… Bizonyos közös pontok azonban valamennyinél fellelhetőek. Megfigyelhető, hogy a betegek életvezetése olyan, mellyel jelentősen merítik a szervezet hőtartalékait.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.