Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esetek, ahol a várt eredmény elmaradt

2008.11.02

Esetek, ahol a várt eredmény elmaradt

 

Ezekben közösen megfigyelhető:

·                Nem tartották be a rájuk vonatkozó útmutatásokat, vagy idő előtt abbahagyták a terápiát.

·               Többen beletörődtek az állapotukba: nem akarták meghallani, hogy tehetnek valamit az egészségükért.

·                Volt, aki gyors, hatékony „külső” beavatkozásra várt.

 

Mindössze két tipikus esetet említek a sok-sok ismétlődőből. Valamennyi esetnél kimutatható a hőháztartás tartalékainak jelentős csökkenése, adott életvezetési szabályok figyelmen kívül hagyása!

1.            Egyiküknek az úszás a mindene. Amikor szóba került, hogy az úszás a panaszainak oka, teljesen elzárkózott. Meg volt győződve arról, hogy számára ez jelenti az életet, amiről nem mondhat le. Azt sem akarta meghallgatni, hogy az úszásnak káros következményei is lehetnek. A válasz: egyensúlyi és egyéb mozgásszervi panaszai miatt szükséges számára az úszás. Szilárd talajon problémát okozott lábának emelése, az egyensúly megteremtése, a test megtartása… Vízben szabadnak érzi magát, panaszai nem jelentkeznek.

Évek alatt többször próbáltam kérni, hogy egészsége érdekében legalább egy időre függessze fel az úszást. Hiábavaló próbálkozásnak bizonyult.

Ezzel kapcsolatban ismét utalni kell a hőkapacitásra. Testünk hőtermelő képessége behatárolt, ezért fontos szerepe van a kellő hőszigetelésnek. Ez több dologból tevődik össze. Az egyik a ruházat, a jellegzetességeivel. A ruházatban levő „zárt” levegő jelentős a hőszigetelésben. A másik összetevő a testet körülvevő és némiképp felmelegített közeg a maga hőszigetelő sajátosságaival. Ez utóbbi hőszigetelő hatása normál viszonyok mellett akkora, mint a ruházaté (!) A test által némiképp felmelegített ruházat hőszigetelése kiszélesíti azt a határt, amiben a szervezet egészségesen képes működni.

A vízbe merülő test esetén az említett hőszigetelő rétegek teljes egészében hiányoznak, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kedvezőtlen körülmények között az emberi test kihűlhet. Ez egyaránt bekövetkezhet a hideg levegő hőelvonó hatására vagy vízben. Vízben fokozottabb a hőleadás. Mint az úszásról szóló fejezetnél kitértünk rá, a víz hőfelvevő és hővezető képessége sokkal nagyobb, mint a levegőé, ezért a víz azonnal elvezeti a test által kibocsátott hőt. A test felületénél nem képes kialakulni az a mikroklíma, amely normál körülmények között a testet körülveszi. Ilyenkor nagy a hőveszteség. Még akkor is, ha az intenzív úszás során a test kissé több hőt termel. A hőelvonás ilyen esetben is meghaladja a hőtermelést. Kiváltképp, ha a szervezet ilyen jellegű tartalékai lemerülőben vannak.

Azt is fontos megjegyezni, hogy úszás után a test némileg nyirkos marad. A fej védelmére sokkal jobban kell figyelni, amit hideg időben a beteg nem tud megoldani. A fejen keresztül történik a test hőleadásának kb. 40-50 %-a. A vizes fejbőr megszárítás után még jó ideig nem tekinthető olyan hőszigetelő képességűnek, mint a fürdés előtt. Frissen mosott hajjal hideg időben nem tanácsos kimenni a szabadba.

Ennél a betegségnél a rendszeres úszás nem javasolható!

 

2.            A következő beteg rendszeresen alulöltözött, annyira, hogy az már aggasztó volt. Egyáltalán nem érzékelte a szervezetét érő hideg hatásokat. Pl.: hajmosás után sosem szárította meg a haját (télen sem).

Ahhoz a korosztályhoz tartozott, amelybe mélyen beültették a „hidegben, nyitott ablaknál történő alvás jótékony hatását”. A szobaablakot rendszeresen nyitva tartotta, még nagy hidegekben is (többnyire így is aludt). A párja emiatt kénytelen volt átköltözni a másik szobába. Hiába volt minden igyekezet. Meggyőződése volt, hogy a friss levegő egészséges, ez neki nem árthat. Valóban egészséges a friss levegő, de mindennek megvannak a maga határai. Ami ezen belül van, az jó, ami ezen felül, az ártalmas lehet.

Az is meggyőződése volt, hogy a szklerózisát valami egészen nagy és különleges terápia képes csak rendezni. Az egyszerű, köznapi tanácsokat nem fogadta el. Még akkor sem, ha ott állt előtte, aki hasonló panaszokkal küzdött, és sikeresen végigjárta a jelen terápiás utat. Neki sem hitt.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.